All Evenementen

Wandeling naar Vaassen als eerbetoon aan Molukkers

22 oktober 2016 @ 09:30 - 17:00

Deel dit bericht!

Bron de Stentor

Met een wandeling op 22 oktober van Apeldoorn naar Vaassen herdenken Molukkers de komst 65 jaar geleden van deze bevolkingsgroep naar Nederland. Jeftha Pattikawa bedacht de tocht. “Het is niet iets politieks. Het gaat om het herdenken.”

Het wordt een wandeltocht die begint in het Apeldoornse Oranjepark en eindigt bij het wijkgebouw in de Vaassense wijk Berkenoord. Beelden die hiervan worden gemaakt, komen ook terug in de documentaire Verloren Banden die Pattikawa aan het maken is.

De teller staat op 160 mensen die vanuit het Oranjepark vertrekken en dat aantal loopt nog op. In Vaassen, op de hoek van de Apeldoornseweg en Laan van Fasna, sluiten nog eens 500 mensen aan voor de laatste kilometer tot het wijkgebouw.

Niet alleen 65 jaar Molukkers in Nederland wordt met de wandeltocht herdacht. Het is ook veertig jaar geleden dat het Molukse barakkenkamp in Vaassen op gewelddadige wijze werd ontruimd, het wijkgebouw bestaat dertig jaar en er wordt dus gewerkt aan een documentaire die voor een groot deel bestaat uit verloren gewaande beelden die in die tijd zijn gemaakt door Molukkers. Liefst 300 videobanden (zes dagen aan film) werden op een zolder gevonden. Daarop beelden vanuit de Molukse gemeenschap in Vaassen, gemaakt door enkele Molukkers zelf. Beelden daaruit worden verwerkt in de documentaire.

Aanmelden voor de wandeltocht op 22 oktober kan via info@verlorenbanden.nl Het vertrek die ochtend is om 09.30 uur vanuit het Oranjepark.

Detail

Organisator

Locatie

Map