26 apr
  • By Ishmerai Makatita
  • Cause in

Kids in actie bij Indonesische ambassade

Deel dit bericht!

Gisteren, 25 april 2021, was het 71 jaar geleden dat de onafhankelijkheid van de RMS (Republik Maluku Selatan / de Republiek der Zuid-Molukken) is uitgeroepen. Jaarlijks wordt dan een grote bijeenkomst georganiseerd waar duizenden Molukkers uit heel Nederland op afkomen. Kids4Maluku staat dan ook altijd op het programma om een presentatie te doen. Door coronamaatregelen gaat dit helaas niet meer. Gelukkig is er online nog wel wat georganiseerd maar het voelt voor mij erg raar om hiernaar te kijken terwijl we anders druk zijn met onze presentatie en met nieuwe vrienden maken voor de geldinzamelacties.

In de aanloop naar 25 april is op Maluku het dorp Aboru wederom volledig bezet door het Indonesische leger. Vorig jaar gingen, ondanks de bezetting van het leger, de mensen massaal de straat op met RMS vlaggen. De mensen op Maluku zijn de onderdrukking zat! Omdat iedereen live op social media was durfde het leger niet meteen in te grijpen omdat de wereld meekijkt! Dit jaar heeft het leger apparatuur ingezet om de telefoon en internet verbindingen plat te leggen om zo ongezien protestacties neer te slaan.

Hier was ik erg bezorgd over. Samen met Cheymene, Samuel en Revelinyo wilden we iets doen. We besloten om tijdens de Hari proklamasi een actie op te zetten. We wilden aan Indonesië laten zien dat RMS vrij moet zijn. Met hulp van VMJ (Vrij Molukse Jongeren) hebben we bedacht dat we op de verjaardag van de RMS de Indonesische ambassade zouden gaan versieren. Normaal doen we acties om geld in te zamelen maar nu voor het eerst gingen we een protestactie doen tegen Indonesië. Mag het wel wat we doen? Wat zou de beveiliging doen? Wat als de politie komt? Dit vond ik toch wel erg spannend!😅

Met ballonnen🎈, helium en lintjes in de achterbak reden pap, mam en ik naar Den Haag. Iets voorbij de ambassade hadden we afgesproken met Cheymene, Samuel en Revelinyo en hun ouders. Daar aangekomen gingen we de ballonnen opblazen en maakten we trossen in de kleuren van de RMS vlag. Door de harde wind was dat trouwens nog niet zo makkelijk. Een paar ballonnen gingen helemaal in de knoop en Revelinyo en Samuel vonden het eigenlijk leuker om zelf met de ballonnen te spelen dan om ze netjes te laten hangen. Gelukkig hadden we genoeg reserve ballonnen mee.

Toen we alles klaar hadden gingen we richting de Indonesische ambassade. Het was een mooi gezicht en veel mensen keken ons na. We hadden even een groepsfotootje gemaakt en toen ging het heel snel. Ieder ging met een tros ballonnen in de hand snel naar het hek van de ambassade en heel snel hadden we de ballonnen aan de spijlen vastgebonden. Daarna gingen we snel aan de overkant van de straat staan. Het werd nog spannender. Al heel snel kwam de beveiliging uit hun hokje en gingen meteen foto’s maken van ons en van de versieringen. Toen kwam er een politieauto aan… maar die reed gelukkig door. Daarna kwam een meneer van de beveiliging naar buiten, niet naar ons gelukkig, maar hij ging onze ballonnen los knippen. Dat was wel jammer maar hadden we ook wel verwacht. Het was ook wel grappig want toen de beveiliger de ballonnen losknipte vlogen een paar trossen zo in de bomen vlak naast de Indonesische vlag en daar kon niemand ze meer weghalen! 😂😂

Nadat we de beveiliger hadden uitgelachen was de spanning weg. Er kwam nog wel een politieauto aan. Dit keer stopte ze wel. Toen een van de politieagenten uitstapte rende Revelinyo naar hem toe en zei “ik wil later ook bij de politie”. Dit vonden de agenten erg grappig. Ze zeiden wel dat onze actie helaas niet mag omdat het een demonstratie was en we hadden daar geen vergunning voor. Gelukkig mochten we nog een paar fotootjes maken en toen hebben we onze spulletjes gepakt en zijn we naar Scheveningen gegaan om even bij te komen. Met de reserve ballonnen van Samuel en Revelinyo hebben we daar ook nog even laten zien dat het de verjaardag van de RMS was.

Het was een bijzonder geslaagde dag! 🙌💙🤍💚❤❤❤