26 apr
  • By Ishmerai Makatita
  • Cause in

Viering/herdenking proclamatie RMS

Deel dit bericht!

25 April vieren en herdenken we de proclamatie van de Republik Maluku Selatan, Republiek der Zuid Molukken, RMS.

Kort uitgelegd: Na de opheffing van Nederlands-Indië heeft het Molukse volk op 25 april 1950 de Republiek der Zuid Molukken uitgeroepen, “geproclameerd”. De Republiek Indonesië (toen bestaande uit delen van Sumatra en Java) begon met het in nemen van het hele gebied van het voormalig Nederlands-Indië. Op 17 augustus 1950 werd de eenheidsstaat Republiek Indonesië uitgeroepen en op 28 september 1950 begon de invasie van de RMS. Tot 1963 werd (guerrilla) oorlog gevoerd. De Molukse KNIL militairen die op Java en Sumatra gelegerd waren mochten van Indonesië niet terug naar de Molukken omdat ze dan tegen Indonesië zouden gaan vechten. De Molukse KNIL militairen kregen toen het bevel om naar Nederland te gaan. Zo zijn de Molukkers in Nederland terechtgekomen.

Ons land en ons volk wordt dus nog altijd bezet en onderdrukt door Indonesië. Daarom is het belangrijk voor ons Molukkers dat wij elk jaar 25 april groots blijven vieren en herdenken om de wereld eraan te blijven herinneren dat ons land en volk nog altijd vecht voor vrijheid en rechtvaardigheid.

Kids4Maluku draagt daar ook een steentje aan bij. Jaarlijks zamelen we geld in tijdens de avondvierdaagsen en andere sportevenementen. En op 25 april maken we de opbrengst van het afgelopen jaar bekend én beginnen we weer aan een nieuw seizoen. In totaal hebben we ruim €3700 overgemaakt aan de regering van de RMS. Extra applaus kreeg Queshayro “Mr Q” Leiwakabessy (7jr) omdat hij in zijn eentje meer dan €1000 euro heeft ingezameld. Daarmee heeft hij de Award voor Best Fundraiser 2017-2018 gewonnen. 

Elk jaar staan wij 25 april tijdens de viering en herdenking van de proclamatie van de RMS op het podium voor een zaal van 1300 personen om te laten zien dat zelfs wij kids iets kunnen betekenen voor ons Maluku. Met onze inzamelacties tijdens de sportevenementen leren wij op een leuke manier zelf onze geschiedenis kennen, zorgen we ervoor dat onze ouders het ook niet vergeten en vertellen we het verhaal door aan mensen die er nog nooit van gehoord hebben. Met onze inzamelacties tijdens de avondvierdaagsen en andere sportevenementen doen we er ook echt wat aan! Doe ook met ons mee. Aanmelden kan hier of mail naar info@kids4maluku.com

sponsoren kan door een bijdrage over te maken op IBAN NL60 ABNA 0510 6748 95 tnv Kids4Maluku/JMB Makatita vindt u het  leuk om de Kids4Maluku nieuwsbrief te ontvangen vermeld dan ook u emailadres in de omschrijving.

Meer informatie: Verenigde Staten van Indonesië, Zuid-Molukken, Republiek der Zuid MolukkenRepublik Maluku Selatan, Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL)Indonesische legerSoekarno, Chris Soumokil