06 apr
  • By Ishmerai Makatita
  • Cause in

Support herdenking op Ambon

Deel dit bericht!

12 April zal op Ambonl een herdenking plaatsvinden ter ere aan hen die zijn gestorven, strijdend tegen de bezetting en onderdrukking van het Molukse volk. Allereerst natuurlijk president Christiaan Robert Steven Soumokil, maar ook mensen zoals bijvoorbeeld Simon Saija, Frans Sinmiassa en vele anderen zullen worden herdacht. Tot slot worden wensballonnen opgelaten met de namen van alle mensen die worden herdacht.

DE OPROEP UIT MALUKU IS om 12 april overal ter wereld wensballonnen op te laten gaan en via social media te delen met #FreeMaluku. Tegelijkertijd ook de oproep om vanaf nu in ieder geval tot en met 5 mei, bevrijdingsdag Nederland, berichten te delen op social media met #FreeMaluku. Niet alleen likes en emoijis maar vooral met woorden. Woorden van kracht, motivatie en inspiratie om het Molukse volk moed te geven om door te gaan met het demonsteren voor hun vrijheid. Past uw support niet in een kort berichtje? Email uw verhaal dan voor 10 april naar info@kids4maluku.com zodat dit tijdens de herdenking voorgelezen kan worden. Nederlands, Maleis, Engels maakt niet uit.

Een vrijwillige bijdrage om de kosten van de herdenking op Ambon te drukken is natuurlijk ook altijd welkom. Maak uw bedrag over naar IBAN NL60 ABNA 0510 6748 95  op naam van Kids4Maluku onder vermelding van herdenking 12 april Ambon.

TOELICHTING HERDENKING President Soumokil stond aan de basis van de onafhankelijkheid van de Republik Maluku Selatan (25 april 1950) ter bescherming van het Molukse volk tegen Indonesië. De Republiek Maluku Selatan was niet in staat haar grenzen te verdedigen en vanaf september 1950 begon de bezetting door Indonesië. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het Molukse volk geleidt door president Soumokil leverde tot 1963 een guerrillastrijd om Indonesië terug te dringen. Op 2 december 1963 werd president Soumokil gearresteerd door Indonesische militairen. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf en 12 april 1966 is hij geëxecuteerd.

Aan de guerrillastrijd kwam met de arrestatie van Soumokil een einde, maar het Molukse volk heeft de strijd voor haar vrijheid nooit opgegeven. Door middel van bijvoorbeeld vlaghijsingen wordt er tegenwoordig op vreedzame wijze geprotesteerd tegen de bezetting van Maluku. Met deze protestacties riskeren de mensen martelingen en jarenlange gevangenisstraffen duizenden kilometers weg van hun familie. Dat is het risico dat ze durven te nemen voor hun vrijheid en daarom moeten wij buiten Maluku onze vrijheid gebruiken om hen te supporten! Dus steun deze oproep AUB want wat hebben wij nou te verliezen behalve een paar minuten van onze tijd.