03 mrt
  • By Ishmerai Makatita
  • Cause in

Landenpresentatie groep7

Deel dit bericht!

In groep 7 moeten we allemaal een landenpresentatie houden. Het eerste waar ik aan dacht was Maluku.

Ik weet natuurlijk al wel wat over Maluku te vertellen, maar ik ging toch nog even google-en. Weten jullie trouwens dat de naam Maluku komt van Jazirat al muluk dat is Arabisch voor eiland der koningen. Die naam komt uit de 14e eeuw toen de Arabieren en de Chinezen op Maluku kwamen voor de handel in specerijen. Toen was Maluku een rijk land. Dat wist ik nog niet, dus heb ik het ook maar meteen meegenomen in de presentatie.

Verder heb ik laten zien hoe ver Maluku eigenlijk ligt van Nederland en hoe het land eruitziet en wat voor klimaat ze daar hebben. Typisch Molukse dingen heb ik laten zien zoals de klederdracht en tifa’s, sagumeel en papeda. Ik had ook kruidnagel en nootmuskaat door de klas laten gaan en wat fotoboekjes. Oh ja en het verhaal van Nunusaku heb ik geprobeerd uit te leggen.

Deze week leerden we op school over de VOC en de gouden eeuw. Het verhaal dat Nederland rijk is geworden door de handel in specerijen is toen verteld in de klas. Dat die handel niet helemaal op een eerlijke manier ging en dat daarbij veel Molukkers om het leven zijn gekomen werd niet verteld. Dus tijdens mijn presentatie heb ik ook maar meteen even uitgelegd dat de gouden eeuw van Nederland een bloedige eeuw was voor de Molukkers.

Tijdens het laatste deel van mijn presentatie heb ik verteld dat Maluku bezet is door Indonesië en natuurlijk meteen verteld dat ik daar met Kids4Maluku wat aan doe.

Voor ik begon met mijn presentatie was ik best zenuwachtig. Toen ik eenmaal begonnen was ging het gelukkig heel goed en waren de zenuwen weg. Aan het einde van een landenpresentatie mag de klas altijd beslissen wat voor cijfer iemand krijgt. Meester vroeg aan de klas, “Zullen we Ishmerai een 10 geven?”. Er was één klasgenootje en die zei “nee meester, een 10 PLUS!” en toen ging de hele klas “10 PLUS, 10 PLUS!” dat was echt zóóó cool.

Én er was nog iets heel leuks namelijk een van mijn klasgenootje gaat mij dit jaar ook helpen met Kids4Maluku. Dat vind ik echt SUPERLEUK!!!

Ga jij ook een spreekbeurt over Maluku doen maar je kan wel wat hulp gebruiken? Stuur me dan een berichtje en dan wil ik je wel wat tips geven.