03 sep
  • By admin
  • Cause in

Airborne

Deel dit bericht!

photo-collage-maker_0y5ajf

Zaterdag 3 september

De 70e editie van de Airborne wandeltocht ging van start en Kids4Maluku was erbij. Het was voor ons (mam, pap en ik) de eerste keer en we liepen de 10 km.

Om 9.19 stapten we op de trein naar Oosterbeek. We zagen al een hoop mensen in de trein met rugzakjes en wandelschoenen aan. Het leek wel of heel de trein vol zat met wandelaars. Om 10.38 kwamen we in Oosterbeek aan. Het was al erg druk op het station. Overal waar je keek wandelaars, jong en oud. Er was muziek en ook veel publiek. Het begon dus meteen gezellig! Op het station hadden we afgesproken met Isabella en haar vader. Isabella heeft de Airborne al 7 keer(!) gelopen en samen met haar vader zouden ze ons de weg wijzen. Zij hadden ook nog afgesproken met Fennah en haar vader. Zo hadden we een leuk groepje om mee te lopen. Ik ben 9 en was de jongste van ons groepje. Fennah is 10 en Isabella is 11 jaar. Onze ouders vonden het grappig om ons 9, 10 en 11 te noemen. Als ze mij bijvoorbeeld kwijt waren dan riepen ze “Hey 10 en 11 waar is 9?” Dat vonden ze echt grappig… rare humor he?!

De tocht ging eerst langs het Airborne monument en het museum. Op dit stuk waren er tribunes en werden we uitgezwaaid door het publiek. Na ongeveer twee kilometer ging de route langs de militaire begraafplaats van Oosterbeek. We besloten om even een kijkje te nemen. De Airborne wandeltocht wordt namelijk gehouden als eerbetoon aan de Britse en Poolse militairen die hier zijn begraven. Ze zijn omgekomen bij de slag om Arnhem, de bevrijding van Nederland, tijdens de tweede wereldoorlog. Samen met pap en mam heb ik sommige grafstenen van dichtbij bekeken. Ik zag dat de meeste militairen niet ouder waren dan 25 en sommige waren zelfs nog geen 20 geworden. Erg indrukwekkend!

Tijd om weer door te lopen. Tijdens de wandeltocht zag je overal dingen die met vrijheid en de tweede wereldoorlog te maken hebben. Oude oorlogsvliegtuigen vlogen erg laag over. Eentje maakte zelfs een looping dat was heel cool om te zien. Er liepen veel militairen mee en ook veel politie- en brandweermannen. Ongeveer op de helft van de tocht kwamen we bij wat sportvelden en we stopten bij de kantine. Daar gingen we even rusten. Het was superdruk maar uiteindelijk zaten we allemaal op een stoel met een broodje kroket en een ijskoud drankje. Na het eten en drinken gingen Isabella, Fennah en ik snel naar buiten aan de kant van de weg zitten. We hielden een hand omhoog en iedereen die voorbij kwam gaf ons een high-five dat was heel leuk.

20160903_171213Na een uurtje gingen we weer verder. De tocht ging toen over heuvels. Toen zag je pas goed hoeveel mensen er waren. Het was toch wel erg warm die dag dus we zijn nog een paar keer gestopt om high-five’s te geven en om lekker een ijsje te eten. Tijdens de laatste kilometer liepen er drumbands mee en werd het ook steeds drukker met publiek en kraampjes. Het was heel gezellig en voor we het door hadden waren we al bij de finish. Daar kregen we onze medailles. Daarna hebben we nog lekker gespeeld, gegeten en gedronken. Rond 20.00 gingen Fennah, ik en onze ouders samen in de bus naar het station in Arnhem. We moesten dezelfde trein hebben. Isabella en haar vader gingen niet mee want zij moesten een andere trein hebben. Dat was wel jammer. Fennah en haar vader moesten een paar stations voor Zwolle uitstappen. We namen afscheid en zwaaiden nog even bij het raam. Om 22.30 waren we thuis. Snel douchen en daarna nog even naar omroep Gelderland gekeken maar wij kwamen niet meer in beeld. Toen was het de hoogste tijd om naar bed te gaan.

Het was een hele lange maar erg leuke dag! Het Kids4Maluku bord, onze t-shirts en onze vlaggen vielen goed op. Veel mensen waren geïnteresseerd in ons verhaal en wensten ons veel succes toe. We hebben er zelfs een paar sponsors bij. Het belangrijkste was plezier hebben, en te laten zien wie wij zijn. Dat is gelukt, en dat is onze manier om voor de vrijheid van Maluku te vechten!

Special thanks to: tante Isabella & opa Ferry, Fennah & oom Demy en mam & pap. Bedankt voor de gezellige wandeling en geweldige dag. Hopelijk tot snel!

Liefs Ishmerai